Efficiënt zijn is tegenwoordig een vereiste in de moderne productieomgeving. SMED (Single-Minute Exchange of Dies) is een van de meest effectieve methodieken die deze efficiëntie ondersteunt. SMED, ontwikkeld binnen het Toyota Production System door Shigeo Shingo, heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop productielijnen hun ombouwtijden kunnen verminderen.
Wat is SMED?
SMED is een methode die bedacht is om de tijd die benodigd is voor het wisselen van gereedschappen of het omstellen van machines, drastisch te verkorten. De filosofie van SMED is gebaseerd op het doel om de doorlooptijd te verminderen en de flexibiliteit van de productie te vergroten, met als doel om de omsteltijd tot minder dan tien minuten te verminderen. Dit is essentieel in omgevingen waar de productievraag varieert en veelzijdigheid een groot probleem is.
Lean Consultancy en SMED
Wilt u de doorlooptijd in uw processen verkorten met behulp van lean consultancy en SMED? Ontdek dan onze gespecialiseerde aanpak in procesoptimalisatie. Mocht u kampen met een gebrek aan slagkracht of onvoldoende ervaring in verandermanagement, biedt onze expertise in operationeel management een uitkomst.
Waarom is SMED belangrijk?
De SMED methode brengt een aantal essentiële voordelen voor organisaties met zich mee. We benoemen een aantal hiervan:
- Verhoogd efficiëntie: SMED verkort de operationele tijd van machines door de tijd die nodig is voor het omstellen van productielijnen te verminderen. Doordat machines minder vaak stilstaan, worden productiviteit en efficiëntie verhoogd.
- Minder productieonderbrekingen: Kortere omsteltijden betekent kortere productiepauzes. Dit zorgt voor een voortdurende productiestroom en vermindert de vertragingen bij de levering van goederen aan de consument. Hierdoor worden bottlenecks geëlimineerd.
- Flexibiliteit in het productieproces: Fabrikanten kunnen flexibeler reageren op veranderingen in de vraag van de klant door snel om te schakelen tussen verschillende producten. Dit maakt het mogelijk om een grotere verscheidenheid aan producten te leveren zonder de kosten aanzienlijk te verhogen door kleinere batches te produceren.
- Bespaart kosten: Minder tijd besteed aan omstellingen leidt tot lagere lonen en lagere indirecte kosten voor stilstand, zoals energieverbruik en ruimtegebruik. Het maken van kleinere batches kan ook de voorraadkosten verlagen omdat er minder voorraad nodig is om aan de vraag te voldoen.
Implementatie van SMED
Het implementeren van SMED binnen een organisatie vereist volledige teambetrokkenheid en zorgvuldige planning. Het begint met een grondige analyse van de huidige omstelprocedures om verbeteringspunten te lokaliseren. Het observeren en registreren van alle stappen van een omstelling is vaak een onderdeel van deze analyse.
Vervolgens worden zoveel mogelijk interne handelingen naar externe handelingen verplaatst, zodat de machine minder lang stil hoeft te staan. Met training en samenwerking worden medewerkers aangemoedigd om actief deel te nemen aan het standaardiseren van best practices en het continu verbeteren (Kata) van processen. Technische verbeteringen zoals het toevoegen van snelwisselmechanismen en het optimaliseren van de werkplekorganisatie ondersteunen dit proces en dragen bij aan een snellere en efficiëntere productieomgeving.
Veelgestelde vragen over SMED
Hoe lang duurt de gemiddelde implementatie van SMED in een productieomgeving?
De implementatietijd van SMED kan variëren afhankelijk van hoe ingewikkeld de productieprocessen zijn en de huidige installatieprocedures. Het proces begint met een uitgebreide analyse en observatie van de huidige activiteiten van de omstel. Daarna wordt de optimalisatie van deze processen uitgevoerd. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de grootte van het project.
Welke specifieke training is nodig voor medewerkers om SMED effectief te implementeren?
Het trainen van werknemers in de principes van lean manufacturing en de specifieke technieken van SMED is essentieel voor de succesvolle toepassing van SMED. Het herkennen van interne en externe activiteiten, het gebruik van methoden voor het snel wisselen van gereedschappen en onderdelen en het standaardiseren van omstelprocedures zijn allemaal onderdelen van training. Training en teamwerk in de praktijk benadrukten betrokkenheid en continue verbetering.
Hoe meet een organisatie de succesvolle implementatie van SMED?
Het succes van de implementatie van SMED wordt meestal gemeten door de vermindering van omsteltijden, de toename van de machinebenutting en de verbetering van de productieflexibiliteit. Organisaties kunnen voor- en na benchmarks maken om te zien hoe SMED de gemiddelde omsteltijd verlaagt en de doorlooptijd van producten verbetert. De vermindering van productievertragingen en de toename van de algehele productie-efficiëntie zijn andere indicatoren van succes.
Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!
Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.